SPF Östnyland

OBS! Alla tillställningar är inhiberade under våren pga coronapandemin!

Svenska pensionärsförbundet uppdaterar dagligen förbundets hemsida beträffande coronaläget och förbundets åtgärder i anslutning till det.

Allsång med SPF på Kristi himmelsfärdsdagen 21.5 kl. 19.00


Allsången sänds direkt från Åminne Folkpark i Malax. Malax Lokal TV står för tekniken, och sändningen kommer att kunna ses i de flesta Lokal TV-kanaler i Svenskfinland.
Vidare kan man se den på Youtube (sök på Malax TV), Facebook (länk till Youtube via SPF:s webbplats eller Music Tomas Fant) eller via SPF:s webbplats.

Allsångsledare är Tomas Fant. Vid sin sida har han Anton Plogman. Denna duo har spelat tillsammans på heltid i flera konstellationer, och kompletterar varandra med olika instrument och sång. De har bjudit på uppskattade, regelbundna virtuella streaming konserter på onsdagar sedan början på april via Facebook-sidan Music Tomas Fant.

Kvällens repertoar är en blandning av äldre och nyare allsångspärlor, förhoppningsvis något för alla och envar.

Vi jobbar hårt på att få sångtexter löpande med i sändningen, men har man tillgång, kan man förbereda sig med följande sångtexter:

Allsångens repertoar:

1. Vårkänslor (Det är våren)
2. Sträck ut din hand
3. Fritiof och Carmencita
4. Änglahund
5. Tulpaner från Amsterdam
6. Min kärlekssång till dej
7. Kärleksbrev i sanden< /br> 8. La det swinge
9. Trasiga skor
10. Hangövalsen
11. Du är min (O Sole Mio)
12. Slit och släng
13. Vi je laga för kvaråder (Diana)
14. Inget stoppar oss nu 1
5. När det våras ibland bergen

Antikviteter, konst och design med Morre och Maria!

Konstexperten Maria Ekman-Kolari och antikhandlaren Bernt Morelius som drog de Finlandssvenska antikrundorna kommer att under de närmaste veckorna berätta om antikviteter, konst och design.

Den första podden, Fika med Bernt Morelius, publiceras på torsdag 7.5 på förbundets webbplats

Nu om någonsin har man tid att dricka kaffe! Man kanske inte tänker på hur kaffet har kommit till oss. Lyssna och lär!

Zoom för distansmöten

Förbundet erbjuder föreningarna en licens för Zoom-verktyget för att ordna distansmöten. Licensen kopplas till en e-postadress, tex. ordförandes eller någon annan i föreningen som är den som sedan schemalägger och startar mötet (mötesvärden). Licensen ger mötesvärden möjlighet att ordna obegränsat antal möten med upp till 300 deltagare per möte. Deltagarna i mötet kan använda smarttelefon, platta eller dator för att delta i mötet (de behöver inte licens eller Zoom-konto).

Mera information och instruktioner för mötesarrangören och deltagarna hittar ni här https://spfpension.fi/zoom.

En utbildning i att ordna möten med Zoom ordnas (med Zoom) på torsdag 23.4 10.00, ingen anmälan behövs (och licens eller konto behövs heller inte för att delta i den här utbildningen) utan följ länken som kommer upp samma morgon i evenemanget på adressen: https://www.spfpension.fi/sv/kalender/

Man kan också själv pröva på Zoom utan licens på adressen https://zoom.us men kontakta it-koordinator Robert Riska på robert.riska@spfpension.fi eller
040 578 3207 för att meddela e-postadressen om ni vill ta i bruk det och koppla in licensen.

Desky - ny funktion, tips och instruktioner

En ny funktion finns nu i Desky faktureringen, dvs det är nu möjligt att skriva ut alla fakturor på en gång. Instruktioner finns på vår webbplats https://spfpension.fi/sv/it/it_for_foreningar/

eller så direkt: https://spfpension.fi/Site/Data/237/Files/tips.pdf

Där finns också instruktioner till hur ni tex kan skapa lista/vy på dem som saknar e-postadress samt hur ni fakturerar nya medlemmar. Under Desky nyheter på Desky startsidan kan ni även läsa om vilka uppdateringar som gjordes i mars-april, nya uppdateringar är påkommande nu i maj-juni.

Delta i it-webbseminarier!

Förbundets webbseminarier är öppna för alla intresserade och man behöver inte anmäla sig till webbseminarierna utan bara följa länken och instruktionerna som finns i kalendern  eller i e- postinbjudan.

Vecka 20, to 14.5 kl 12-14 Ekonomiappar och digital kvarlåtenskap

Zoom-möteslänk:

Vecka 21, on 20.5 kl 12-14 Molntjänster för Android, tips för handledare

Vecka 22, ti 26.5 kl 12-14 Molntjänster för iPad och iPhone, tips för handledare

De tidigare seminarierna finns att se via Youtube och var:
"Videosamtal och it-verksamhet på distans" 26.3
"Handla tryggt på nätet" 1.4
”Nöje med appar och internet” 8.4
”Språkappar för att lära sig språk med plattor och telefoner” 16.4
”Desky dokument för föreningens dokument” 22.4
Desky dokument är en molntjänst för föreningens dokument och den kan tas ibruk genom att välja ”Aktivera Dokument” i Desky.
”E-post och handleda e-postanvändning” 27.4
"Praktiska appar för föreningsarbete"   7.5

Motionstips på nätet

Finlands Svenska Idrott gjorde tillsammans med Svenska pensionärsförbundet en julkalender på nätet med dagliga motionstips år 2018. 

Gymnastisera med Gun!

Gun Svenlin, ordförande i Finlands Seniordansförbund och välbekant dansinstruktör bland annat från våra Seniorkryssningar bjuder på en gymnastikvideo

Seniorers hemmajumppa med mera

Se Larsmo När-TV, 
Klicka på Må Bra TV
Seniorers hemmajumppa har producerats som ett samarbetsprojekt mellan Larsmo När-TV och Social-och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Underhållning med Dennis Rönngård och Lasse Eriksson

Trubadurkvällen med Dennis Rönngård och Lasse Eriksson 2.4 finns att se på Närpes Lokal-TV eller www.nartv.fi
När-TV sänder nästan dagligen kl 15 i coronatider, samt onsdagkvällar kl 19.00 med repris kl 21.00.

Årets pensionär 2020

Pensionärerna i Svenskfinland avgör vem som blir Årets pensionär. Valet sker i två omgångar. Pensionärsförbundets styrelse väljer i juni ut fem kandidater som presenteras i God Tids septembernummer. Vem av de fem som blir årets pensionär avgörs i en läsaromröstning.

Årets pensionär är en person som gjort betydande insatser för andra pensionärer och för samhället under sin tid som pensionär. Personen behöver inte vara medlem i Svenska pensionärsförbundet eller dess medlemsföreningar.
Årets pensionär presenteras på förbundets höstmöte i november.

Till Årets pensionär 2019 valdes Maj-Britt Paro från Helsingfors.
Skicka in ditt eller din förenings förslag med motiveringar till Svenska pensionärsförbundet. Skriv en kort presentation (1500 tecken) av kandidaten som kan fungera som presentation i God Tid. Bifoga även gärna ett färskt foto av den nominerade.
Nomineringen sänds till verksamhetsledare Berit Dahlin, Svenska pensionärsförbundet, PB 129, 00101 Helsingfors ellerberit.dahlin@spfpension.fi, senast den 31 maj 2020.

Föreningarnas kontaktuppgifter 2020

Vi ber er vänligen meddela oss föreningens förtroendevalda genast efter föreningens årsmöte till kansliet, kansliet@spfpension.fi.

Blanketten finns här. Det är viktigt att vi får styrelserna uppdaterade så snart som möjligt så att vi har rätta kontaktuppgifter för vår information.

Föreningarnas egna webbplatser 2020

Uppdatera gärna era egna webbplatser så fort som möjligt med uppgifter om den nya styrelsen och kommande program!

Ny adress

Svenska pensionärsförbundet och God Tid i Vasa har ny adress från och med

18.12.2019: Handelsesplanaden 12 B 18, 65100 Vasa

Semesterstöd

Det finns igen i år möjlighet att ansöka om semesterstöd för en härlig semestervistelse på Härmän kylpylä i Ylihärmä eller på Haiko herrgård i Borgå.

Härmän Kylpylä, Ylihärmä:

Seniorsemester:
3.5-8.5.2020, sista ansökningsdag den 22.3.2020
24.5-29.5.2020, sista ansökningsdag den 19.4.2020
9.8-14.8.2020, sista ansökningsdag den 30.5.2020
13.9-18.9.2020, sista ansökningsdag den 2.8.2020
25.10-30.10.2020, sista ansökningsdag den 6.9.2020
8.11-13.11.2020, sista ansökningsdag den 20.9.2020

Haiko Herrgård, Borgå:

Må bra semester för seniorer:
13.4-18.4.2020, sista ansökningsdag den 1.3.2020
29.6-4.7.2020, sista ansökningsdag den 10.5.2020
27.7-1.8.2020, sista ansökningsdag den 14.6.2020
19.10-24.10.2020, sista ansökningsdag den 6.9.2020

Medlemsrekryteringstävlingen 2020

Kriterierna för medlemsrekryteringstävlingen 2020 är följande:

Kriterium 1:
1 poäng för varje ny medlem
Kriterium 2:
För varje 1⁄2 procents ökning av medlemsantalet, ytterligare 1 poäng

Första pris är 500 euro, andra pris är 300 euro och tredje pris är 200 euro.

Individuell medlemsrekryteringstävling 2020

Förbundet ordnar även en individuell medlemsrekryteringstävling år 2020. Poängräkningsgrunden är 1 poäng per värvad medlem. Föreningarna meddelar om vem i föreningen som rekryterat flest medlemmar i samband med årsrapporten för år 2020.

Första pris är teater-/konsertbiljetter för 120 euro, andra pris är teater- /konsertbiljetter för 90 euro och tredje pris är teater-/konsertbiljetter för 60 euro.

Datorns ABC 

Kompendiet Datorns ABC har uppdaterats och delas ut till föreningarna enligt behov. Kompendiet är tänkt att fungera som introduktion för nybörjare som börjar använda PC med Windows 10. Vi prioriterar i första hand deltagarna i kurserna som ordnas i vår. Ni kan också läsa och ladda ner kompendiet från länken Datorns ABC. Mera information ger it-koordinator Robert Riska. 

Dessutom finns kompendierna Android pekplattans ABC respektive Android telefonens ABC tillgängliga för nedladdning på vår webbplats: https://spfpension.fi/abc/Info: it-koordinator Robert Riska, robert.riska@spfpension.fi, tfn 040 5783207

Vi har tidigare delat ut ”Datorns ABC”-kompendier för Windows 10, men nu har vi också tryckt upp motsvarande Android-kompendier. Ni kan beställa tryckta versioner av alla kompendier som finns på https://spfpension.fi/abc. Kompendierna skickas utan kostnad till föreningarna för it-verksamhet, vanligen har det varit för kurser och it-träffar, men i dessa tider kan det t.ex. vara frågan om att dela ut för självstudier eller kombinerat med distansmöten. Kontakta it- koordinatorn för att beställa och meddela er postadress.

Svenska pensionärsförbundets pins 

Förbundets pins (förbundets logo i färgerna rött, gult och blått) kan beställas från kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415. Priset är 6 euro/pins.

Enkel god vardagsmat för små hushåll

Joan Granskogs nya kokbok, Enkel god vardagsmat för små hushåll, kan beställas från kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415 eller köpas på förbundets kansli i Helsingfors. Boken kostar 25 euro + porto och är en utmärkt present!

Stiftelsens gratulations- och kondoleansadresser

Stiftelsens adresser finns på Stiftelsens hemsida. Kontakta kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415.