SPF Östnyland

Gott Nytt År!

Vi inleder det nya verksamhetsåret med en träningsvideo, Träna Hemma, med Mirella Stenman. Videon består av sex avsnitt med olika svårighetsgrader! Ett nytt avsnitt publiceras varje måndag. Se https://spfpension.fi/sv/start/

Föreningarnas kontaktuppgifter 2021

Vi ber er vänligen meddela oss föreningens förtroendevalda genast efter föreningens årsmöte till kansliet, kansliet@spfpension.fi

Blanketten finns på www.spfpension.fi. Det är viktigt att vi får styrelserna uppdaterade så snart som möjligt så att vi har rätta kontaktuppgifter för vår information.

Kom ihåg att också introducera nya förtroendevalda i hur ni hanterar personuppgifter och regelbundet se över er dokumentation. Mera information hittar ni på: https://www.spfpension.fi/gdpr/

Föreningarnas egna webbplatser 2021

Uppdatera gärna era egna webbplatser så fort som möjligt med uppgifter om den nya styrelsen och kommande program!

Årsrapport för år 2020

Den årliga statistiken från föreningarnas möten, evenemang mm. kan nu fyllas i elektroniskt på www.spfpension.fi/blanketter
Deadline är 7.2.
Alternativt kan en blankett laddas ner och skrivas ut från www.spfpension.fi.

Medlemsfakturering via Desky

Det börjar bli dags att fakturera medlemsavgiften, på hösten föreläste Ant Simons från Webbhuset om medlemsfakturering via Desky, föreläsningen hittar ni på förbundets Youtube eller på vår webbsida                         https://spfpension.fi/sv/it/it_for_foreningar/medlemsregister/

Priserna för brevfakturor har uppdateras

Postens priser för brevutskick har höjts två gånger under året 2020.
Webbhuset är därmed tvungna att höja priserna för brevfakturor i Desky.
Priset för e-postfakturor och brevbilagor höjs inte.
Brev inom Finland kostar nu 1,79 €, 2,68 € till Europa och 3,29 € till resten av världen.
I priset ingår utskrift, kuvert, frankering och postning.

Föreningarnas kontaktuppgifter

Vi ber er vänligen meddela oss föreningens förtroendevalda genast efter föreningens årsmöte till kansliet, kansliet@spfpension.fi.

Blanketten finns här. Det är viktigt att vi får styrelserna uppdaterade så snart som möjligt så att vi har rätta kontaktuppgifter för vår information.

It-seminarier

Vi fortsätter med våra it-seminarier också i vår, bland utbildningarna finns allmänna it-teman och teman kring it-handledning, men det kommer också under våren inbjudas till seminarier för it-verktygen för föreningsadministration (Desky-medlemsregister, Briox-bokföring och DigiStoff-webbsidor) som ni i föreningarna får gratis av förbundet.

Vi ordnar it-seminarier som Zoom-möten, man behöver inte anmäla sig utan kan delta med möteslänken i listan (eller mötes-ID och lösenordet). Vi spelar in mötena så de går också att följa via YouTube live och när som helst efteråt.

Seminarierna och kurserna finns också i vår kalender  och där kommer länkarna in samma dag som händelserna går av stapeln.

Alla de tidigare seminarierna finns att se via Youtube och hittas via adressen

https://spfpension.fi/it

Datorns ABC 

Kompendiet Datorns ABC har uppdaterats och delas ut till föreningarna enligt behov. Kompendiet är tänkt att fungera som introduktion för nybörjare som börjar använda PC med Windows 10. Vi prioriterar i första hand deltagarna i kurserna som ordnas i vår. Ni kan också läsa och ladda ner kompendiet från länken Datorns ABC. Mera information ger it-koordinator Robert Riska. 

Dessutom finns kompendierna Android pekplattans ABC respektive Android telefonens ABC tillgängliga för nedladdning på vår webbplats: https://spfpension.fi/abc/Info: it-koordinator Robert Riska, robert.riska@spfpension.fi, tfn 040 5783207

Vi har tidigare delat ut ”Datorns ABC”-kompendier för Windows 10, men nu har vi också tryckt upp motsvarande Android-kompendier. Ni kan beställa tryckta versioner av alla kompendier som finns på https://spfpension.fi/abc. Kompendierna skickas utan kostnad till föreningarna för it-verksamhet, vanligen har det varit för kurser och it-träffar, men i dessa tider kan det t.ex. vara frågan om att dela ut för självstudier eller kombinerat med distansmöten. Kontakta it- koordinatorn för att beställa och meddela er postadress.

Zoom för distansmöten

Förbundet erbjuder föreningarna en licens för Zoom-verktyget för att ordna distansmöten. Licensen kopplas till en e-postadress, tex. ordförandes eller någon annan i föreningen som är den som sedan schemalägger och startar mötet (mötesvärden). Licensen ger mötesvärden möjlighet att ordna obegränsat antal möten med upp till 300 deltagare per möte. Deltagarna i mötet kan använda smarttelefon, platta eller dator för att delta i mötet (de behöver inte licens eller Zoom-konto).

Mera information och instruktioner för mötesarrangören och deltagarna hittar ni här.

Man kan också själv pröva på Zoom utan licens på adressen https://zoom.us men kontakta it-koordinator Robert Riska på robert.riska@spfpension.fi eller
040 578 3207 för att meddela e-postadressen om ni vill ta i bruk det och koppla in licensen.

Medlemsrekryteringstävlingen 2021

Kriterierna för medlemsrekryteringstävlingen 2021 är följande:

Kriterium 1: 1 poäng för varje ny medlem

Kriterium 2: För varje 1⁄2 procents ökning av medlemsantalet, ytterligare 1 poäng

Första pris är 500 euro, andra pris är 300 euro och tredje pris är 200 euro.

Individuell medlemsrekryteringstävling 2021

Förbundet ordnar även en individuell medlemsrekryteringstävling år 2021. Poängräkningsgrunden är 1 poäng per värvad medlem. Föreningarna meddelar om vem i föreningen som rekryterat flest medlemmar i samband med årsrapporten för år 2021.

Första pris är teater-/konsertbiljetter för 120 euro, andra pris är teater- /konsertbiljetter för 90 euro och tredje pris är teater-/konsertbiljetter för 60 euro.

Undersökning om rättsliga problem i vardagen och deras lösningar bland äldre (över 65-åringar)

Undersökningen är ett samarbetsprojekt mellan Institutet för kriminologi och rättspolitik vid Helsingfors universitet, Institutet för välfärdsrätt vid Östra Finlands universitet, samhällsvetenskapliga fakulteten vid Tammerfors universitet och Människorättscentret.

Som material till forskningen kommer man att samla in äldre personers egna texter och berättelser gällande rättsliga problem i vardagen, deras lösningar och eventuella problem gällande detta.

Skicka in din text senast i slutet av februari 2021 per e-post till adressen oikeusongelmat@helsinki.fi eller per vanlig post till Kaijus Ervasti, Institutet för kriminologi och rättspolitik, PB 24, 00014 Helsingfors universitet.

Ansvarig forskare vid Helsingfors universitet är juris doktor, docent, Kaijus Ervasti.

För mera info och kontakt se:

https://www.helsinki.fi/sv/institutet-for-kriminologi-och-rattspolitik/rattsliga- problem
Yaira Obstbaum, forskardoktor, yaira.obstbaum@helsinki.fi
tfn 050 5337336

Svenska pensionärsförbundet på sociala medier

Du hittar länkar till våra sociala medier via vår webbplats och direkt på sociala medierna med namnet spfpension.

FACEBOOK
På vår Facebook-sida hittar du evenemang och nyheter från förbundet. Klicka på gilla och följa för att hållas uppdaterad om senaste inlägg.

INSTAGRAM
På förbundets Instagram konto kan man se bilder från de evenemang som ordnas runt omkring i våra bygder.

Klicka på den blåa följ knappen för att få se våra bilder enkelt i framtiden.

YOUTUBE
På vår YouTube-kanal kan du se inspelningar från våra seminarier och undervisningsmaterial i form av filmer, men också dans- och motionsfilmer.

Om du prenumererar på vår kanal hålls du uppdaterad om nya filmer vi lägger upp på YouTube.

Res digitalt med SPF!

Res digitalt med Svenska pensionärsförbundet!
Resor till Alperna, Insjö-Finland, Lofoten, Geiranger och Castelfidardo i Italien finns på vår webbplats, https://www.spfpension.fi/sv/start/

Sugen på något gott?

Antikviteter, konst och design

Videobloggarna med konstexperten Maria Ekman-Kolari och antikhandlaren Bernt Morelius kan ses på https://spfpension.fi/sv/antikrundan/
Fika med Bernt Morelius
Björn Weckström, Finlands mest internationella smyckedesigner, med Maria Ekman-Kolari.
Ta skeden i vacker hand, Alla torde ha olika skedar hemma, men känner Du till skedens historia? med Bernt Morelius.
Paavo Tynell, ett tungt namn från designens värld som först nu har gjort ett internationellt genombrott, med Maria Ekman-Kolari.

Glass hör sommaren till. Den har funnits i mänsklighetens historia mycket längre än man skulle tro med Bernt Morelius

Iris. Internationella konstnärer som startade upp ett företag med nytänkande i Borgå, med Maria Ekman-Kolari.

Tid, pengar och tro - Talkshow om att åldras på 2020-talet

Tankesmedjan Agenda har spelat in en talkshow på fyra avsnitt som handlar om hur det är att åldras i modern tid.

I diskussionerna deltar förbundsordförande Ole Norrback, diakon Susanne Blomqvist, (Vasa svenska församling) regionchef Joacim Sandbacka, (Folkhälsan Välfärd) samt forskarna Anna K. Forsman och Johanna Nordmyr. Diskussionen leds av Ted Urho, verksamhetsledare för Agenda.

Talkshowen kan ses via Agenda, Youtube  och Facebook.

Rapporten Att åldras på 2020-talet: Social delaktighet som grund för ett gott åldrande finns på förbundets webbplats.
Rapporten har distribuerats till föreningarna per post.

Önskar ni fler exemplar så kontakta kansliet@spfpension.fi eller berit.dahlin@spfpension.fi

Handbok i boule

Förbundets boulehandbok har sänts till föreningarna. Handboken finns också på förbundets webbplats.
Handboken kan också beställas från kansliet@spfpension.fi ellerberit.dahlin@spfpension.fi

OBS!
Vi har märkt att flera föreningar har länk till Sveriges bouleregler på sina hemsidor, dessa gäller inte för oss. Uppdatera gärna till Svenska pensionärsförbundets regelverk, som finns i Handbok för boulehttps://spfpension.fi/ovrigt/publikationer/

Handboken kan också beställas från kansliet@spfpension.fi

Viktoria bouleprogrammet

Dataprogrammet Viktoria boule har uppdaterats.

Motionera med Kitty Seppälä

I senaste God Tid presenterade Kitty Seppälä, fysioterapeut/magister i rörelsemedicin, tips om hur vi kan stärka lårmusklerna, lårbenshalsens stödmuskler, bålmuskler och vadmusklerna. På förbundets webbplats presenteras fler övningar!

Motionstips på nätet

Finlands Svenska Idrott gjorde tillsammans med Svenska pensionärsförbundet en julkalender på nätet med dagliga motionstips år 2018. 

Gymnastisera med Gun!

Gun Svenlin, ordförande i Finlands Seniordansförbund och välbekant dansinstruktör bland annat från våra Seniorkryssningar bjuder på en gymnastikvideo

Seniorers hemmajumppa med mera

Se Larsmo När-TV, 
Klicka på Må Bra TV
Seniorers hemmajumppa har producerats som ett samarbetsprojekt mellan Larsmo När-TV och Social-och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Svenska pensionärsförbundets pins 

Förbundets pins (förbundets logo i färgerna rött, gult och blått) kan beställas från kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415. Priset är 6 euro/pins.

Enkel god vardagsmat för små hushåll

Joan Granskogs nya kokbok, Enkel god vardagsmat för små hushåll, kan beställas från kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415 eller köpas på förbundets kansli i Helsingfors. Boken kostar 25 euro + porto och är en utmärkt present!

Stiftelsens gratulations- och kondoleansadresser

Stiftelsens adresser finns på Stiftelsens hemsida. Kontakta kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415.