SPF Östnyland

Vårens motionskampanj

Svenska pensionärsförbundet ordnar en motionskampanj för sina medlemmar under tiden 1.4-31.5.
Alla former av motion räknas som du kan utöva tryggt utan att utsätta dig själv eller andra för risken att smittas av coronaviruset, till exempel promenader, stavgång, cykling, motionscykling, joggning, gymnastik, boule, golf, trädgårds- och skogsarbete.

För varje 30 minuters prestation får man 1 poäng.

Klipp ur kupongen ur God Tid nr 3 eller ladda ner den från förbundets webbplats, https://spfpension.fi/sv/motion/ eller beställ den från förbundets kansli, kansliet@spfpension.fi eller tfn 040 578 0415.

Returnera den ifyllda blanketten per post till Svenska pensionärsförbundet, PB 129, 00101 Helsingfors eller ta en bild av den och sänd som e-post till motion@spfpension.fi senast 11.6.

Bland alla som returnerat kupongen utlottas ett överraskningspris! De 20 mest aktiva motionärerna får motions- och hälsoprodukter.

För närmare information kontakta verksamhetsledare Berit Dahlin, berit.dahlin@spfpension.fi, tfn 040 578 0248.

KONSERTER VÅREN 2021

Svenska pensionärsförbundet har beviljats 97 000 euro av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet för att skapa digitala kulturprogram under våren 2021.

Söndagen den 28 mars kl. 18.00 är det dags för Country, pop och 60- talsnostalgi med Philip Järvenpää, Benny Törnroos och Markus Lytts samt orkester under ledning av Thomas Enroth.

Söndagen den 4 april kl. 18.00 sänds en Påskkonsert från Munsala kyrka med Kristoffer Streng, Stefan Jansson, Therese Karlsson, Helene Nyberg och Margaretha Nordkvist. Stråkkvartett Piano.

Söndagen den 11 april kl. 18.00 bjuder vi på Dansbandsmusik med Tommys, Ramona Nordberg och Hans Martin. Som programledare fungerar Herman Hagnäs (känd från Vegatoppen med låten Hii bland stein och stubba/Guns Rosor).

Söndagen den 18 april kl. 18.00 sänds Jazz, visor och folkmusik från Kuddnäs med Mariah Hortans, Mathias Sandberg, Ami Aspelund, Bo Lund, Arne

Helsing, Désirée Saarela, Tilde Forsén. Kompbandet består av Krista Kairaneva, violin, Christoffer Kaustell, slagverk och Thomas Enroth, piano.

Folke Lindgren fungerar som programledare och Laura Holm är värdinna.

Programmen kan ses på pensionärsförbundets webbplats, Youtube-kanal och Facebook-sida.

Programmen sänds också i de finlandssvenska lokala tv-kanalerna och via HSS Media, KSF Media, Förlags Ab Sydvästkusten och Ålands Tidnings-Tryckeri Ab och Nya Ålands Tidningsaktiebolag.

Verksamhetsledaren och it-personal finns till hands en timme före sändningarna och under sändningarnas gång.

Vill ni ha hjälp med att ta del av de digitala evenemangen, så kontakta it- koordinator Robert Riska, tfn 040 578 3207, e-post: robert.riska@spfpension.fi eller it-stödperson Andreas Höglund, tfn 040 592 1390, e-post: andreas.hoglund@spfpension.fi.

Följ även med förbundets information om Talkshowerna på vår webbplats, www.spfpension.fi, Facebook och Instagram!

Svenska Teatern live

På Svenska Teatern Live kan man ta del av det som sker och skett på teatern. T.ex under kategorin Bakom kulisserna delar Simon Häger och Riko Eklundh med sig av sin omfattande kunskap om teaterhusets historia. I en video berättar Riko om de många detaljerna i Stora salongen och Simon berättar i en tredelad serie om några av teaterns många konstskatter som han restaurerat.

Se Svenska Teatern

Föreningarnas kontaktuppgifter 2021

Vi ber er vänligen meddela oss föreningens förtroendevalda genast efter föreningens årsmöte till kansliet, kansliet@spfpension.fi

Blanketten finns på www.spfpension.fi. Det är viktigt att vi får styrelserna uppdaterade så snart som möjligt så att vi har rätta kontaktuppgifter för vår information.

Kom ihåg att också introducera nya förtroendevalda i hur ni hanterar personuppgifter och regelbundet se över er dokumentation. Mera information hittar ni på: https://www.spfpension.fi/gdpr/

Föreningarnas egna webbplatser 2021

Uppdatera gärna era egna webbplatser så fort som möjligt med uppgifter om den nya styrelsen och kommande program!

Medlemsfakturering via Desky

Det börjar bli dags att fakturera medlemsavgiften, på hösten föreläste Ant Simons från Webbhuset om medlemsfakturering via Desky, föreläsningen hittar ni på förbundets Youtube eller på vår webbsida                         https://spfpension.fi/sv/it/it_for_foreningar/medlemsregister/

Priserna för brevfakturor har uppdateras

Postens priser för brevutskick har höjts två gånger under året 2020.
Webbhuset är därmed tvungna att höja priserna för brevfakturor i Desky.
Priset för e-postfakturor och brevbilagor höjs inte.
Brev inom Finland kostar nu 1,79 €, 2,68 € till Europa och 3,29 € till resten av världen.
I priset ingår utskrift, kuvert, frankering och postning.

Ny funktion i Desky - Brev via Desky massutskick

Från och med mars månad är det möjligt att sända brev via Desky massutskick. Brevet laddas upp som en pdf. Priset är 1,79 €, för en sida i färg. I priset ingår utskrift, kuvert, frankering och postning.

It-seminarier

Vi fortsätter med våra it-seminarier också i vår, bland utbildningarna finns allmänna it-teman och teman kring it-handledning, men det kommer också under våren inbjudas till seminarier för it-verktygen för föreningsadministration (Desky-medlemsregister, Briox-bokföring och DigiStoff-webbsidor) som ni i föreningarna får gratis av förbundet.

Vi ordnar it-seminarier som Zoom-möten, man behöver inte anmäla sig utan kan delta med möteslänken i listan (eller mötes-ID och lösenordet). Vi spelar in mötena så de går också att följa via YouTube live och när som helst efteråt.

Seminarierna och kurserna finns också i vår kalender  och där kommer länkarna in samma dag som händelserna går av stapeln.

Alla de tidigare seminarierna finns att se via Youtube och hittas via adressen

https://spfpension.fi/it

Datorns ABC 

Kompendiet Datorns ABC har uppdaterats och delas ut till föreningarna enligt behov. Kompendiet är tänkt att fungera som introduktion för nybörjare som börjar använda PC med Windows 10. Vi prioriterar i första hand deltagarna i kurserna som ordnas i vår. Ni kan också läsa och ladda ner kompendiet från länken Datorns ABC. Mera information ger it-koordinator Robert Riska. 

Dessutom finns kompendierna Android pekplattans ABC respektive Android telefonens ABC tillgängliga för nedladdning på vår webbplats: https://spfpension.fi/abc/Info: it-koordinator Robert Riska, robert.riska@spfpension.fi, tfn 040 5783207

Vi har tidigare delat ut ”Datorns ABC”-kompendier för Windows 10, men nu har vi också tryckt upp motsvarande Android-kompendier. Ni kan beställa tryckta versioner av alla kompendier som finns på https://spfpension.fi/abc. Kompendierna skickas utan kostnad till föreningarna för it-verksamhet, vanligen har det varit för kurser och it-träffar, men i dessa tider kan det t.ex. vara frågan om att dela ut för självstudier eller kombinerat med distansmöten. Kontakta it- koordinatorn för att beställa och meddela er postadress.

Zoom för distansmöten

Förbundet erbjuder föreningarna en licens för Zoom-verktyget för att ordna distansmöten. Licensen kopplas till en e-postadress, tex. ordförandes eller någon annan i föreningen som är den som sedan schemalägger och startar mötet (mötesvärden). Licensen ger mötesvärden möjlighet att ordna obegränsat antal möten med upp till 300 deltagare per möte. Deltagarna i mötet kan använda smarttelefon, platta eller dator för att delta i mötet (de behöver inte licens eller Zoom-konto).

Mera information och instruktioner för mötesarrangören och deltagarna hittar ni här.

Man kan också själv pröva på Zoom utan licens på adressen https://zoom.us men kontakta it-koordinator Robert Riska på robert.riska@spfpension.fi eller
040 578 3207 för att meddela e-postadressen om ni vill ta i bruk det och koppla in licensen.

Medlemsrekryteringstävlingen 2021

Kriterierna för medlemsrekryteringstävlingen 2021 är följande:

Kriterium 1: 1 poäng för varje ny medlem

Kriterium 2: För varje 1⁄2 procents ökning av medlemsantalet, ytterligare 1 poäng

Första pris är 500 euro, andra pris är 300 euro och tredje pris är 200 euro.

Individuell medlemsrekryteringstävling 2021

Förbundet ordnar även en individuell medlemsrekryteringstävling år 2021. Poängräkningsgrunden är 1 poäng per värvad medlem. Föreningarna meddelar om vem i föreningen som rekryterat flest medlemmar i samband med årsrapporten för år 2021.

Första pris är teater-/konsertbiljetter för 120 euro, andra pris är teater- /konsertbiljetter för 90 euro och tredje pris är teater-/konsertbiljetter för 60 euro.

Svenska pensionärsförbundet på sociala medier

Du hittar länkar till våra sociala medier via vår webbplats och direkt på sociala medierna med namnet spfpension.

FACEBOOK
På vår Facebook-sida hittar du evenemang och nyheter från förbundet. Klicka på gilla och följa för att hållas uppdaterad om senaste inlägg.

INSTAGRAM
På förbundets Instagram konto kan man se bilder från de evenemang som ordnas runt omkring i våra bygder.

Klicka på den blåa följ knappen för att få se våra bilder enkelt i framtiden.

YOUTUBE
På vår YouTube-kanal kan du se inspelningar från våra seminarier och undervisningsmaterial i form av filmer, men också dans- och motionsfilmer.

Om du prenumererar på vår kanal hålls du uppdaterad om nya filmer vi lägger upp på YouTube.

Spänst i benen-kurser 2021:

25-28.5 Grundkurs, Lehmiranta
8-10.9 Friluftsmotionkurs, Lehmiranta 1-3.12 Musik- och rörelsekurs, Lehmiranta

22-24.9 Spänst i benen-kurs, Norrvalla
Kursledare: Kitty Seppälä, MHV, ft, hälsocoach
Kursen är avgiftsfri, tillägg för enkelrum 25,- € per natt
Tilläggsinformation: Verksamhetskoordinator Inger Holmberg, tfn 040 5952992, e-post inger.holmberg@spfpension.fi
Anmälningsblankett finns på förbundets webbplats.

Res digitalt med SPF!

Res digitalt med Svenska pensionärsförbundet!
Resor till Alperna, Insjö-Finland, Lofoten, Geiranger och Castelfidardo i Italien finns på vår webbplats, https://www.spfpension.fi/sv/start/

Handbok i boule

Förbundets boulehandbok har sänts till föreningarna. Handboken finns också på förbundets webbplats.
Handboken kan också beställas från kansliet@spfpension.fi ellerberit.dahlin@spfpension.fi

OBS!
Vi har märkt att flera föreningar har länk till Sveriges bouleregler på sina hemsidor, dessa gäller inte för oss. Uppdatera gärna till Svenska pensionärsförbundets regelverk, som finns i Handbok för boulehttps://spfpension.fi/ovrigt/publikationer/

Handboken kan också beställas från kansliet@spfpension.fi

Viktoria bouleprogrammet

Dataprogrammet Viktoria boule har uppdaterats.

Spänst i benen-kurser på Lehmiranta 2021:

25-28.5 Grundkurs
8-10.9 Friluftsmotionkurs 1-3.12 Musik- och rörelsekurs

Kursledare: Kitty Seppälä, MHV, ft, hälsocoach
Kursen är avgiftsfri, tillägg för enkelrum 25,- € per natt
Tilläggsinformation: Verksamhetskoordinator Inger Holmberg, tfn 040 5952992, e-post inger.holmberg@spfpension.fi
Anmälningsblankett finns på förbundets webbplats.

Spänst i benen-kurs på Norrvalla 22-24.9 (nytt datum)

Träna Hemma med Mirella och andra motionstips

Träna Hemma med Mirella Stenman. Videon består av sex avsnitt med olika svårighetsgrader! Se!

Motionera med Kitty Seppälä

I senaste God Tid presenterade Kitty Seppälä, fysioterapeut/magister i rörelsemedicin, tips om hur vi kan stärka lårmusklerna, lårbenshalsens stödmuskler, bålmuskler och vadmusklerna. På förbundets webbplats presenteras fler övningar!

Motionstips på nätet

Finlands Svenska Idrott gjorde tillsammans med Svenska pensionärsförbundet en julkalender på nätet med dagliga motionstips år 2018. 

Gymnastisera med Gun!

Gun Svenlin, ordförande i Finlands Seniordansförbund och välbekant dansinstruktör bland annat från våra Seniorkryssningar bjuder på en gymnastikvideo

Seniorers hemmajumppa med mera

Se Larsmo När-TV, 
Klicka på Må Bra TV
Seniorers hemmajumppa har producerats som ett samarbetsprojekt mellan Larsmo När-TV och Social-och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Svenska pensionärsförbundets pins 

Förbundets pins (förbundets logo i färgerna rött, gult och blått) kan beställas från kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415. Priset är 6 euro/pins.

Enkel god vardagsmat för små hushåll

Joan Granskogs nya kokbok, Enkel god vardagsmat för små hushåll, kan beställas från kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415 eller köpas på förbundets kansli i Helsingfors. Boken kostar 25 euro + porto och är en utmärkt present!

Stiftelsens gratulations- och kondoleansadresser

Stiftelsens adresser finns på Stiftelsens hemsida. Kontakta kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415.